Protecció ciutadana

La clau de la prevenció de la violència familiar, de gènere, l’assetjament escolar o qualsevol tipus de violència es troba en una socialització i una educació basada en la igualtat amb la condició d’exercir una labor de prevenció. La socialització és el procés en el qual assumim les regles i normes de comportament segons la família, l’escola, els amics, etc.

Violència de gènere

S’entén per violència de gènere qualsevol acte violent o agressió, basats en una situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de dominació dels homes sobre les dones que tinga o puga tindre com a conseqüència un mal físic, sexual o psicològic, incloses les amenaces de tals actes i la coacció o privació arbitrària de la llibertat, tant si ocorren en l’àmbit públic com en la vida familiar o personal.

El concepte violència de gènere dona nom a un problema, que fins i tot fa poc, formava part de l’entorn privat de les persones; era considerat un assumpte de família que no havia de transcendir de portes per a fora i, per tant, en el qual no s’havia d’intervindre. Entendre la violència com un assumpte personal reforça a les dones a una situació de subordinació respecte de l’home i implica assumir les relacions de poder històricament desiguals entre tots dos i a través de les quals es legitima a l’home a mantindre el seu estatus-quo de la dominació fins i tot a través de la violència. Aquesta percepció contribueix al fet que les dones no denuncien la seua situació per por, vergonya o culpabilitat.

Violència domèstica

Definim la violència domèstica com un incident o patró d’incidents de comportament controlador, coercitiu, amenaçador, degradant i violent, inclosa la violència sexual, en la majoria dels casos exercit per part d’una parella o exparella, però també d’un familiar o cuidador. És molt comú, en general, implica un cònjuge o parella, però també pot ser un xiquet, parent major o un altre membre de la família. En la gran majoria dels casos ho pateixen les dones i ho perpetren els homes.

La  violència domèstica pot incloure diferents tipus d’abús, com:
• Violència física: Pot provocar lesions com a contusions o fractures (ossos trencats)
• Violència sexual: Inclou l’agressió sexual
• Abús emocional: Inclou amenaces, insults, humiliacions i menyspreus. També pot implicar una conducta controladora, com dir-li a la víctima com actuar o vestir-se i no deixar que veja a familiars o amics
• Abús econòmic: Implica controlar l’accés als diners
• Assetjament o aguaite: Contacte repetit i no desitjat que causa temor o preocupació per la seguretat de la víctima. Pot incloure observar o seguir a la víctima. L’assetjador pot realitzar trucades telefòniques o missatges de text repetits i no desitjats.
La  violència domèstica pot succeir-li a homes o dones de totes les edats. Afecta persones de tots els nivells d’ingressos i educació.

Assetjament escolar

Més conegut com a bullying, és una paraula anglesa que significa intimidació. Desgraciadament, aquesta paraula està de moda a causa dels innombrables casos de persecució i d’agressions que s’estan detectant a les escoles i col·legis, i que estan portant a molts escolars a viure situacions veritablement aterridores.

El bullying es refereix a totes les formes d’actituds agressives, intencionades i repetides, que ocorren sense motivació evident, adoptades per un o més estudiants contra un altre o altres.

La persona que exerceix el bullying ho fa per a imposar el seu poder sobre l’altre, a través de constants amenaces, insults, agressions o vexacions, i així tindre-ho sota el seu complet domini al llarg de mesos i fins i tot anys. La víctima pateix callada en la majoria dels casos. El maltractament intimidatori li fa sentir dolor, angoixa i por, fins a tal punt que, en alguns casos, pot portar-li a conseqüències devastadores com el suïcidi.