Museros crea una Xarxa d’Espais Amigables amb el veïnat

El Fòrum Veïnal de Museros, amb la col·laboració de l’Ajuntament, impulsa una iniciativa per a donar a conéixer i potenciar l’actitud acollidora que caracteritza al municipi.

Durant 2022, el Fòrum Veïnal de Museros, conformat per associacions del poble i veïnat a títol individual, s’ha reunit periòdicament per a definir i impulsar una Xarxa d’Espais Amigables. Aquesta iniciativa pretén fer visible i reforçar el potencial comunitari dels equipaments locals i de les associacions, a l’hora de facilitar la vida quotidiana del veïnat i enfortir les relacions socials.
Un tríptic informatiu recull els espais adherits a la xarxa, els quals compten amb una placa identificativa en la façana. Per la seua part, aquests es comprometen a tindre una actitud sensible per a atendre qualsevol persona que es trobe en una situació d’urgència especial (mareig, desorientació, assetjament, etc.). A més, intentaran garantir la confortabilitat de totes les persones veïnes que es vulguen apropar a l’espai, atenent la seua diversitat i les seues necessitats vitals.
Segons l’alcaldessa de Museros, Cristina Civera: “es tracta d’una iniciativa molt bonica que pretén posar en valor una inquietud que encara mantenim als pobles: cuidar del veïnat i fer xarxa entre nosaltres”. I és que, en certa manera, aquesta proposta promoguda per l’òrgan de participació municipal, vol mantindre i estendre les pràctiques de cures veïnals a tots els espais de trobada. I, important, sense perdre de vista que l’objectiu és potenciar relacions igualitàries i inclusives.
A la fi, es tracta d’una iniciativa que establirà aliances de treball conjunt entre veïnat, associacions locals i administracions diverses (com ara l’Ajuntament o el Centre de Salut). De fet, en el marc d’aquest projecte, el personal tècnic vinculat als equipaments públics farà una sessió formativa després de l’estiu. A més, es pretén que en un futur la xarxa cresca tot comptant amb el comerç local i als negocis d’hostaleria que ho desitgen. Segons el tinent alcalde, Vicent Pérez, “els bars i les tendes són espais de trobada i de relació veïnal, és molt interessant que es puguen sumar a aquest projecte en un futur”.

Museros presenta la Xarxa d’Espais Amigables

El Fòrum Veïnal, format per representants dels veïns i veïnes i del teixit associatiu del poble, han celebrat una activitat participativa en el poliesportiu municipal per a exposar i constatar que Museros és un poble acollidor.

Dissabte passat, 18 de juny de 2022, el Fòrum Veïnal de Museros va presentar en les instal·lacions de la piscina municipal la iniciativa impulsada per la seua segona edició: la Xarxa d’Espais Amigables.
Es tracta d’una proposta en clau sociocomunitaria, treballada juntament amb una Taula Tècnica Intersectorial i secundada pel govern municipal, que pretén posar en valor les cures entre veïns i veïnes i al seu torn estendre aquests codis afectius als espais institucionals.

Així, a aquesta xarxa s’han adherit equipaments públics i locals associatius amb seu, com ara: el Centre de Salut, l’Ajuntament, el Centre de Dia, l’Agència Municipal de Lectura, l’Espai Jove, la Casa de Cultura, el Poliesportiu Municipal, l’Associació Obreres de la Creu, la Societat Unió Musical de Museros, la Falla de Museros, la Falla es Castell, la Penya Taurina Sant Roc, la Penya Taurina Gent Jove, la Penya Taurina els de la Por, i la Penya Taurina els Valents.

El compromís d’aquests espais comporta procurar una mirada atenta a les necessitats de les persones usuàries i de les persones no usuàries que en un moment de vulnerabilitat puguen requerir suport. Aquestes pràctiques s’entenen des de l’actitud empàtica i pacient cap a persones amb dificultats de mobilitat, cognitives o d’integració, fins a l’oferiment d’un got d’aigua, anar al lavabo o un seient per a reposar en cas de mareig, desorientació, o alimentar a un bebé. Això queda reflectit en la imatge gràfica de la iniciativa, i les plaques instal·lades en cadascun dels espais membres de la xarxa amb la seua designació i pictogrames.

El projecte s’ha difós a través d’una campanya comunicativa pels canals oficials de l’Ajuntament, com per exemple el canal de Youtube , i també per l’acció en la piscina, en la qual els i les membres del Fòrum van explicar què representa ser un Espai Amigable i van recollir anècdotes pròpies dels i les banyistes de Museros que demostraven que, en efecte, es tracta d’un poble acollidor, com per exemple, ajudar persones majors a carregar la compra, oferir el telèfon per a cridar als seus pares a xiquets que havien perdut les claus, protegir companys/as que estaven patint assetjament o retornar objectes perduts. La participació va ser molt alta, per part de gent de totes les edats (de bebés a persones de la tercera edat). La repercussió de la iniciativa ha sigut considerable de manera que, segons compte Vicente Pérez Costa, tinent d’alcalde, «diversos comerciants del poble han contactat ja amb l’Ajuntament preguntant per la implementació de la segona fase del projecte, en la qual s’adherirà a la xarxa el comerç local». També, l’alcaldessa Cristina Civera Balaguer ha declarat que aquesta ampliació «està prevista per al tercer trimestre de 2021, juntament amb una formació en perspectiva de gènere per als espais integrants de la xarxa, i la possible extensió de la denominació a esdeveniments socials i culturals de tall festiu i esportiu».