Festes locals
Anuari festiu de Museros
Les festes són una part important del nostre poble, ja que representen un espai de socialització i arrelament. Durant tot l’any Museros acull una diversitat de festes; algunes de caràcter més tradicional i altres noves. Les festes patronals de Sant Roc tenen lloc durant el mes d’agost. Des de l’Ajuntament us convidem a participat i gaudir de totes elles.
Sant Antoni del Porquet
Antigament, aquesta festa celebrada al mes de gener, incloïa carreres de cavalls i competicions al més pur estil medieval, i es feien fogueres a tots els carres. En l’actualitat, la festa dura dos dies. El primer dia, de vesprada, té lloc el trasllat de la imatge de Sant Antoni acompanyada amb tabal i dolçaina, la cremà de la gran foguera de Sant Antoni i la missa solemne en honor al sant. Al matí de l’endemà, el carrer Major es converteix en una desfilada dels tradicionals carros tirats per cavalls i muls, així com de genets amb impressionants cavalls, que esperen la seua benedicció a la porta de l’església. A més de les veïnes i dels veïns de Museros, que apropen els seus animals domèstics.
Sant Vicent
La festa de Sant Vicent se celebra als primers dies del mes d’abril i té un caràcter principalment religiós. Unes setmanes abans l’Associació d’Amics de la Festa de Sant Vicent realitzen un acte per a tot el poble on es presenta el cartell i la programació. La festa comença de vesprada amb el trasllat de la imatge de Sant Vicent des de l’església a la Casa de Cultura, on es fa una representació teatral dels miracles de Sant Vicent. L’endemá, el carrer s’ompli de vida amb les activitats organitzades per l’Ajuntament, per a les més menudes i els més menuts, i les tradicionals paelles de Sant Vicent. A continuació, una orquestra amenitza la vetlada fins a l’hora de la passejada de la imatge de Sant Vicent, acompanyada de l’espectacle de coets i la cordà infantil. A la nit els veïns i les veïnes de Museros es tornen a reunir per sopar de pa i porta al voltat del recinte on, a les dotze de la nit, tindrà lloc la cordà pels carrers del poble, i la cordà pel recinte tancat. L’últim dia de festa, té lloc la processó de combregar d’impedit i, a continuació, la missa solemne en honor a Sant Vicent.
Txupinazo
Els últims dies del mes de juliol els veïns i les veïnes de Museros es concentren davant de l’Ajuntament per celebrar l’inici de les festes municipals. És tradició que l’alcaldessa o alcalde, junt amb els festers i festeres d’eixe any, llance des del balcó de l’Ajuntament el ‘txupinazo’. A continuació, una cercavila acompanyada d’una xaranga recorre els carrers del poble, i a la nit, la vetlada continua amb una discomòbil.
Setmana taurina
Museros sempre ha sigut un poble molt vinculat a les celebracions taurines, és per això que cada any el poble dedica l’última setmana de juliol a la festa dels bous. Durant la setmana taurina, diferents ramaderies participen en concursos que tenen lloc durant les vesprades. A la nit té lloc la festa del bou embolat, on cada nit va a càrrec d’una ramaderia. L’última nit, a més, té lloc l’exhibició de retalls amb la intervenció dels retalladors del poble. I per acabar, una discomòbil amenitza la vetlada.
Cavalcada i ball de disfresses
La nit de disfresses d’agost en Museros és una de les nits més divertides de l’any. Famílies i colles d’amics i amigues, es reuneixen per disfressar-se i gaudir d’una nit màgica. La nit comença amb la tradicional cavalcada de disfresses acompanyada d’una xaranga i finalitza amb una discomòbil.
Solemnitat de la Inmaculada Concepció
La festa de la Inmaculada Concepció està dedicada a les xiques fadrines del poble: Les Filles de Maria. Antigament es celebrava al mes de desembre però traslladaren la data al primer cap de setmanqa d’agost amb un clima més càlid. Tradicionalment, es celebra el diumenge anterior a Sant Roc, quan les festeres obrin les portes de les seues cases per mostrar els vestits. La festa comença el dia anterior amb el volteig general de campanes i el llançament de trons i carcasses. A la nit té lloc la Nit d’Albades, on es canten a les festeres i familiars. El tabal i la dolçaina amenitzen la nit. L’endemà es celebrà la despertà amb les campanes i els trons. A continuació la recollida de les festeres i la missa en honor de la Inmaculada Concepció. A mig dia té lloc la mascletà quilomètrica. Per la vesprada es torna a tindre lloc la recollida de les festeres i la processó de la Inmaculada Concepció. El dia acaba amb espectacle a la plaça del poble.
Nit de conill amb tomaca
El 12 d’agost té lloc el sopar popular de conill amb tomaca, un tradicional menjar valencià molt arrelat al nostre poble. Després de sopar, famílies i amics gaudeixen amb l’actuació d’una orquestra.
Nit de les paelles
La nit de les paelles, celebrada el 13 d’agost, és una de les nits més populars del nostre poble, on amics i famílies es reuneixen als carrers per cuinar i gaudir junts de les paelles fetes a llenya. També és la nit de festa més llarga, ja que després de les paelles una orquestra acompanya la gent fins allà les quatre del matí, on els més nocturns ballen i acompanyen la xaranga. Al voltant de les cinc del matí la festa continua amb la discomòbil. Al matí, festers i matinadors és junten per gaudir de l’orxata i els fartons repartits per l’Ajuntament.
14 d'agost. Bou del poble
El 14 d’agost és el dia de la festa taurina per excel·lència. Aquesta festa comença ben prompte de matí, just quan acaba la festa les paelles. La xaranga dona l’inici al dia tauri, i a continuació es realitzen els càntics a sant Roc. A les huit del matí, té lloc el encierro. En acabar, la xaranga infantil precedeix al encierro infantil amb carretons. De vesprada, els veïns i les veïnes de Museros es concentren a l’avinguda de la Creu per gaudir de la pujada de caixons tirats per haques, acompanyada per la xaranga. Una volta al carrer Major, es realitza l’espectacular desencaixonada, i l’embolada del bou. A la nit, altra xaranga amenitza la vetlada fins a l’embolada de bous de la vesprada a la plaça de la Llibertat.
Solemnitat de l’Assumpció de la Mare de Déu als Cels
La nit anterior al 15 d’agost, el volteig general de campanes anuncia la festa en honor de la Verge titular de la parròquia. L’endemà al matí, la Santa missa de la solemnitat obri el dia. Després, té lloc la recollida de les festeres, que continua amb la Benedicció de les alfàbegues, la qual acompanyen les filles de Maria. Al migdia es celebra la Solemne eucaristia en honor de l’Assumpció de la Mare de Déu i les seues clavariesses. A la vesprada tona a tindre lloc la recollida de les festeres, qui acompanyaran la figura de la Mare de Déu a la solemne processó. En acabar aquesta, té lloc la ‘mascletà’ nocturna. Per acabar la nit, els veïns i les veïnes de Museros gaudeixen amb una vetlada de teatre i música.
Festivitat en honor a Sant Roc
Els ‘anderos’ de Sant Roc organitzen cada any la festa dedicada al patró de Museros, Sant Roc. El matí del 16 d’agost, el volteig general de campanes anuncia l’inici de la festa, que continua amb la santa missa a l’Ermita de Sant Roc. A continuació, es trasllada la imatge de Sant Roc des de l’església fins a l’ermita, on té lloc l’altra missa en honor al patró, amb la participació dels clavaris i acompanyats pel grup de festers. Al migdia, la gran ‘mascletà’ amb traca quilomètrica ressona als carrers de Museros. De nit es realitza la solemne processó, que dona pas a la nit de festa amenitzada per algun espectacle musical.
El any 2017 la imatge de Sant Roc va complir 75 anys. Per a celebrar-ho les veïnes i els veïns de Museros pintaren i decoraren els carrers, i engalonaren els seus balcons amb els tapissos de la imatge del nostre patró, per rebre’l a les romeries que tingueren lloc durant cinc dies al poble.
Dia d’Acció de Gràcies
Aquesta festa, celebrada el dia 17 d’agost, comença amb el volteig general de campanes i continua amb la Solemne eucaristia en l’acció de gràcies, on participen els festers de Sant Roc, els clavaris i les clavariesses de l’Assumpció i de la Immaculada Concepció. Al migdia es prepara una enorme paella per a tot el veïnat. La nit comença amb la solemne processó amb les imatges dels nostres patrons. La festa finalitza amb alguna actuació teatral o musical per a tota la família.
9 d’Octubre
Des de la inauguració de la democràcia s’ha celebrat la festivitat del 9 d’Octubre amb gran diversitat d’actes culturals i festius organitzats per l’Ajuntament. El més important són les calderes populars per a tots els veïns i totes les veïnes del poble. Aquesta festa sempre va acompanyada de música, cercaviles i espectacles musicals i teatrals.
Festes de Nadal
Durant les festes nadalenques Museros acull una gran diversitat d’actes tradicional i no tan tradicionals per a tota la família. L’Associació d’Amics del Betlem munta, cada any, un betlem a gran escala que es pot visitar a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura. La música també té un paper fonamental durant aquestes festes, ja que és tradició el concert de Nadal de la Banda Sifònica de la Societat Unió Musical de Museros. Així mateix, a banda de la visita del carter reial els dies abans de reis, i la tradicional cavalcada de reis mags, l’Ajuntament organitza diverses activitats teatrals i musicals per als més menuts i les més menudes.