Maria Colomer Pache, veïna de Museros dedicada al món del teatre des de l’any 1984, i que, al llarg de la seua trajectòria professional, ha participat en diverses organitzacions i institucions relacionades amb el món de l’actuació i de la cultura, va rebre el Premi Cultura Museros 2022 en una emotiva gala.
Maria Colomer Pache
Premi Cultura Museros 2022
Psicòloga i pedagoga per la Universitat de València, es forma com a actriu a l’Escola d’Arts Escèniques on aprofundeix en la disciplina del pallasso i en la mediació artística des del teatre.
Des de 1984, es dedica professionalment al món del teatre, com a actriu, pedagoga teatral, directora, autora, gestora i pallassa, i és membre cofundadora de les companyies Falaguera, Teatre Excèntric i La Mar Salà.
Desenvolupa, juntament amb Carmen Rubio, Coloclown, espectacle d’improvisació per a la intervenció teatral des de la perspectiva de la identificació i mediació de conflictes, i col·labora amb la Fundació Pau i Solidaritat en campanyes de sensibilització sobre la cooperació en diversos centres educatius des de l’àmbit de la mediació artística.
Col·labora en tasques de direcció escènica amb diferents companyies com el Circ Gran Fele, Dosificats Teatre i Melomans, i com a responsable de la coordinació interna, programació i secretaria de la Mostra Internacional de Pallassos, de Xirivella, durant dotze edicions.
Porta a terme una sèrie de col·laboracions amb entitats i organitzacions diverses en el disseny, la coordinació i la realització de jornades i esdeveniments relacionats amb l’àmbit de les arts escèniques, com Jornadas Nacionales de Circo, organitzades des de l’INAEM, i “L’espai de l’art en àmbits educatius, socials i de salut”, a la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, l’any 2011.
Com a pedagoga teatral i mediadora artística des del teatre, imparteix classes de teatre en diverses escoles municipals valencianes (Xirivella, Manises, Alboraia…); en diverses campanyes de l’Excma. Diputació Provincial de València i de la Conselleria de Cultura i Educació, i en diversos centres escolars (Escola La Masia) i cases de cultura (Massamagrell, Museros, Foios…).
És professora en el Centre de Formació Actoral Escalante de les assignatures d’Història del Teatre, Joc Dramàtic i Dramatització, des de fa 15 anys, i en les àrees 9 i 11 de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, amb pacients crònics de Salut Mental.
Coordinadora de l’Escola Municipal de Teatre de Quart de Poblet des de l’any 2010 fins al 2021, on ha posat en marxa diversos tallers anuals de teatre, com per exemple un d’inclusió i un altre de teatre comunitari i propostes de creació i intercanvi intergeneracional.
Com a mediadora artística ha col·laborat en la Fundación Yehudi Menuhin España en el programa Mus-E, des de l’any 2000, i també, des de la mediació artística per a la inclusió social, en diferents escoles de la Comunitat Valenciana en barris d’atenció preferent i en risc d’exclusió. Actualment, treballa en el Centre Caes Antonio Ferrandis, del barri de la Coma, a Paterna.
També exerceix com a mediadora des del teatre en el programa Educar-te i en el programa ARCE (Agrupaciones y Redes de Centros Educativos), des de la perspectiva de la integració social mitjançant l’art. Avui en dia, col·labora en aquest sentit amb el CEIP Fernando de los Ríos de Burjassot.
Formadora de formadors en el Centre de Formació, Innovació i Recursos per al Professorat, Cefire; en diferents escoles d’estiu de formació professional, i en universitats, com ara a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona; al FEAPS Castella i Lleó (Confederación Española de Organizaciones en favor de las Personas con Discapacidad Intelectual o del Desarrollo), i a la Universitat d’Estiu de Lleida.
Formadora en l’especialitat de pallasso en diversos espais i escoles al País Basc, Navarra, Catalunya i Comunitat Valenciana.
Professora i membre de l’equip pedagògic creador del Màster en Artteràpia de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, des de la seua creació l’any 2012, i responsable dels àmbits de mediació i projectes, i en el qual coorganitza les jornades anuals d’educació i artteràpia organitzades amb la col·laboració del Centre Cultural del Carme, i també, els cicles d’Artteràpia a l’estiu.
Membre fundadora d’El Chaflán, espai de creació, i d’Idecart, Instituto para la Creación, la Investigación y Desarrollo del Arteterapia.
És membre de Payasos Sin Fronteras España des de la seua creació l’any 1993 i col·labora amb aquesta organització de manera voluntària, de la qual ha sigut la presidenta des d’abril de 2004 fins a l’any 2009, i vicepresidenta fins al 2012.
Membre del Consell Assessor Nacional de Circ de l’Inaem, del 2006 al 2015, i vocal en qualitat d’experta en el Consell Estatal de les Arts Escèniques, i membre del Consell Artístic de Circ de l’Inaem del 2006 al 2016.
Ha rebut la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts Premi 2008, modalitat de circ, concedida pel Ministeri de Cultura d’Espanya a aquelles persones o institucions que destaquen en els camps literari, dramàtic, musical, coreogràfic, d’interpretació, etc. sempre que hagen destacat en el camp de la creació artística i cultural o hagen prestat notoris serveis al foment, desenvolupament o difusió de l’art i la cultura o a la conservació del patrimoni artístic.
Responsable de les àrees d’Arts al Carrer i de Narració Oral, en la Trobada Mostra Viva del Mediterrani des de la seua creació en l’any 2012. I des d’abril de 2019, és la presidenta de l’Associació Mostra Viva del Mediterrani.
Presidenta de l’Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana des de febrer de 2019, actualment vicepresidenta.
Vicepresidenta de la Junta Directiva de Circored, Federación Estatal d’Asociaciones Profersionales de Circo de España.
Forma part del grup de deu experts designat pel Ministeri d’Afers Exteriors d’Espanya per a participar com a experta en l’àmbit cultural en Le Sommet de deux Rives, cimera de les dues riberes del Mediterrani, promoguda pel govern francés i organitzada conjuntament pels deu països del mediterrani occidental. Participa en els fòrums de Montpeller, Tunísia i Marsella, al llarg de maig i juny de 2019, i París, pel febrer de 2020.
Participa com a ponent en diverses jornades, cursos, taules redones, etc.:
- “L’Educació Infantil d’Associació Nacional d’Escoles Infantils d’Espanya”, Adeit, 2004.
- Primeres Jornades d’Humor sobre Humor i Societat, de la Universitat de Lleida, abril de 2005.
- Jornades de Salut Integral de la Universitat de Tarragona.
- Jornades El Amor i la Muerte, Societat Espanyola e Internacional de Tanatologia, 2005.
- Cursos d’Estiu de l’UNED a Àvila.
- Curs d’Estiu de la Universitat Sek de Segòvia, 2006.
- Universitat d’Estiu de Lleida, 2007.
- Jornades sobre l’amor i la mort: una mirada interdisciplinària, CPR de Conca, 2008.
- Jornades de Teatre i Salut Mental, organitzades per Forn de Teatre, Barcelona, 2009.
- Jornadas Nacionales, Assitej,
- Experta en la taula de debat “Retribució Emocional en el Món Laboral”, Mediterrani Consultors, 2010.
- Jornades d’Art i Salut, Facultat de Belles Arts, València, 2011.
- Professora en el seminari La mirada de l’humor en salut mental, curs Art i salut: la creació acompanyada com a procés terapèutic, Facultat de Belles Arts, abril de 2012.
- Col·laboradora en la Fundación Cuadernos Rubio, com a tallerista en les Jornades Artteràpia i Educació, Universitat Politècnica de València, maig de 2014.
- “Bones pràctiques en el circ”, Jornada Nit de Circ i Dones en el Circ, Associació de Professionals de Circ de la Comunitat Valenciana i Institut Valencià de Cultura, novembre de 2017 i 2018.
Entre els articles publicats, i les col·laboracions amb diverses revistes, destaquen:
- “El cuerpo, lugar de expresión”, catàleg de la XII Mostra Internacional de Mim de Sueca, setembre de 2001.
- “Ser payaso@” i “Ser payasa: la mirada diferente”. Payasos: una mirada humana del mundo, llibre publicat en la Mostra Internacional de Pallass@s de Xirivella, novembre de 2004.
- “Réflexions autour de la Pédagogie (Avec Payasos Sin Fronteras au Salvador)”. Revista Culture Clown, núm. 9, març de 2005.
- “Vivre l’aventure du clown au coeur de la réalité sociale”. Culture Clown, núm. 10, octubre de 2005.
- “Coloclown: radiografía del mundo laboral desde el humor”. Primeres Jornades d’Humor i Societat de la Universitat de Lleida.
- “Amor y humor: la sonrisa ante la muerte”. III Jornadas sobre el Amor i la Muerte, Infancia y Adolescencia, Asociación Española e Internacional de Tanatología, octubre de 2005.
- “La risa”, en Risas y humor. Payasos Sin Fronteras i Fundación Inocente, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, abril de 2006.
- “La mirada y la escucha en co-creació. El humor como herramienta” i “El personaje, el otro y yo: diálogo desde la empatía”. Ministeri d’Educació i Ciència, col·lecció “Aules d’Estiu”.
- “El buit per omplir: itineraris d’una pallassa”. La rialla és el camí més curt entre la teua i nosaltres, Xirivella, novembre de 2018.
- Col·labora amb diverses revistes i publicacions com Eq’iliquà de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians; Red Escénica, revista especialitzada en les arts escèniques; Escena Valenciana (Esceval) del Centre de Documentació Escènica de l’Institut Valencià de Cultura.